Zangstudio Haarlem
is opgericht in 2009 door Petra Ehrismann en Michel Poels. Stichting Zangstudio Haarlem (sinds 10 mei 2012) heeft als missie om intensieve samenwerking tot stand te brengen tussen professionele (muziek)theatermakers en amateurs. Het zoeken naar nieuwe ingangen, andere vormen van participatie en het niet schuwen van modern theater, zijn daarbij speerpunten. Steeds zoekt de organisatie naar de relatie met de huidige maatschappelijke thema’s. Spraakmakende muziektheaterproducties als Kenau de opera, Cajanus een gigantische opera en Rossini.nu zijn van hun hand. De organisatie werkt hiervoor samen met vooraanstaande musici en theatermakers als Vincent van den Elshout, Jos Vermunt, Egon Kracht, Don Duyns en Hetty Heyting.
Waar gestart werd met het tot leven wekken van Haarlemse historische figuren  (Kenau, Cajanus), heeft de organisatie nu haar vleugels uitgeslagen om landelijk en zelfs internationaal te opereren, conform het Meerjarenplan “Over grenzen”. Rossini.nu werd voor het eerst buiten de regio uitgevoerd (Amsterdam en Delft) en Cajanus a giant opera in Paltaniemi (Finland). Voor de nieuwste productie “Muziektheaterbeleving Cavalleria Rusticana” werkt Zangstudio Haarlem samen met een team van Russische theatermakers. Sinds februari 2021 heeft Michel Poels de artistieke leiding over Stichting Zangstudio Haarlem.

Michel Poels – artistiek leider

(Nijmegen, 10 mei 1968) studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium (HKU), waar hij op 10 mei 2019 zijn Master of Music behaalde. In 1994 won hij als zangstudent het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie.  Van 1999 tot medio 2013 maakte Michel deel uit van het professionele kamerkoor Cappella Amsterdam. Op dit moment zingt hij incidenteel bij Vocalconsort Berlin.
Michel Poels is een veel gevraagd zanger in muziektheaterproducties en heeft de meeste grote oratoriumwerken op zijn naam staan. Hij zong op festivals van internationale betekenis zoals November Music, Grachtenfestival en Musicmonat Basel.
Samen met Petra Ehrismann richtte hij Zangstudio Haarlem op, een organisatie die zich richt op samenwerking tussen professionals en amateurs in de regio Zuid-Kennemerland. Muziektheaterproducties van hun hand zijn: Kenau de Opera, Cajanus – een gigantische opera, die in de zomer van 2019 haar Finse première beleefde en Rossini.nu. Op dit moment werkt hij met de Russische regisseur Ekaterina Vasileva aan de nieuwe muziektheaterbeleving Cavalleria Rusticana die op 17 maart 2022 in Haarlem in première gaat.
Ook richtte hij in oktober van 2019 Zangstudio Delft op voor muziektheater in de regio Delflanden
Naast de twee ensembles van Zangstudio Delft, Rock me Amadeus en Lady Amazone, dirigeert Michel Poels het Kamerkoor van Zangstudio Haarlem. Per februari 2020 is hij dirigent van KCOV Halleluja te Rotterdam en is hij een regelmatig gevraagd gastdirigent.

Naar de website van Michel Poels

Bestuur 

Cynthia Weerkamp - voorzitter

Bij Zangstudio Haarlem (ZSH) zing je niet alleen, maar doe je mee! Dit lijkt wel een reclameslogan, maar voor mij gaat dit zeker op. Ik ben niet alleen met veel plezier bestuurslid, maar participeer als amateursopraan in vrijwel elke productie. Een productie van ZSH, zoals bijvoorbeeld in 2017 Petite Messe Solennelle van Rossini, is niet alleen uitdagend qua zang, maar vraagt ook inzet op het gebied van choreografie, regie en samenwerking. Die samenwerking, niet alleen van koorleden, maar ook van professionals, van zanger tot choreograaf, van regisseur tot belichter leidt iedere keer weer tot een eindresultaat waarvan ik kan zeggen dat ik er trots op ben dat ik er onderdeel van ben.
Toen Zangstudio Haarlem (indertijd nog met Petra Ehrismann) mij vroeg voor een bestuurslidmaatschap van de stichting heb ik van harte “ja” gezegd. Ook nu Michel Poels alleen ZSH runt,  zet ik mijn voorzitterschap graag voort. Ik heb vertrouwen in Michels vakmanschap, zijn gedrevenheid, lef en integriteit. Ik zet als bestuurslid mijn praktische inslag, mijn ervaring met het werken met (doel)groepen, mijn nuttige netwerk en enthousiasme voor deze stichting graag in.
Ik woon zo’n dertig jaar in Heemstede. Met mijn partner en onze 3 jonge zonen verhuisde ik vanuit Utrecht naar deze gemeente, omdat wij indertijd beiden in Amsterdam werkten. De files vanuit Utrecht waren ons te lang geworden. Waarom Heemstede? Vlakbij zee, bossen, de Toneelschuur, Haarlem, Amsterdam. Ik ben geboren (1951) en opgegroeid in Hilversum. Ik studeerde Pedagogiek aan de RU Utrecht. Enige jaren geleden stopte ik met mijn werk als supervisor, trainer en docent aan hogeschool Inholland, opleiding Pedagogiek en mijn eigen praktijk als supervisor en coach. Ik dacht dat ik dit werk, dat me enorm veel voldoening gaf, zou missen. Nou, dat valt erg mee, om het zachtjes uit te drukken. De vrijheid van niet-hoeven-werken is een feestje, met  Zangstudio Haarlem als belangrijk onderdeel.

Bart Machielse - penningmeester

In 1958 ben ik in Bussum geboren en zo’n 25 jaar geleden naar Beverwijk verhuisd. Misschien opmerkelijk, maar dat was en is de liefde ook – met twee studerende dochters als tastbaar bewijs daarvan.
Na een behoorlijke tijd in verschillende administratief-juridische functies bij diverse waterschappen te hebben gewerkt, ben ik 20 jaar geleden overgestapt naar het bedrijfsleven, waarbij ik altijd op de grens van ICT en business heb geopereerd. Sinds 7 jaar ben ik zelfstandig consultant, bruggenbouwer en klovendichter tussen ICT en business. En onderdeel van FashionExperts, een netwerk van professionals die vooral modebedrijven ondersteunen in alles behalve de mode zelf.
In de jaren 80 ben ik bij Gert van Dijk enthousiast geworden om als bas in een a-capella koor te zingen (koorgroep Bussem – inderdaad een spelfout). Na een aantal jaar in een Bussums dubbelkwartet en een vooral heel gezellige tijd bij Musicalkoor Amsterdam met John English (het huidige Plankenkoor), heb ik 10 jaar close harmony gezongen bij The Merry Minstrels in Heemskerk onder leiding van Bert Kransberg.  Bij La Grenouille in Haarlem heb ik vanaf 2013 als tenor gezongen en daar bij workshops Michel en Petra leren kennen. En uiteindelijk beland bij Cajanus, een gigantische opera.
Opera, dat was zwaar klassiek en hoorde bij mijn vader. Dat ik daar ooit aan mee zou doen… Maar de muziek van Egon Kracht is onweerstaanbaar, de muzikale en artistieke leiding onovertroffen en het libretto van Hetty Heijting verdient de Nobelprijs voor de literatuur – of draaf ik nu door. Hoe dan ook: het was een geweldig leuk project.
Toen Michel mij vroeg om bestuurslid te worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken omdat ik erg enthousiast ben over het ondernemerschap van Petra Ehrismann en Michel Poels. En hun tomeloze inzet om projecten te realiseren met als belangrijk uitgangspunt samenwerking tussen amateurs en professionals.

Suzanne Steenbergen - secretaris

Suzanne Steenbergen werd op 14 juli 1973 geboren in Zuid-Holland (Bodegraven). Na de middelbare school toog zij richting Utrecht waar zij in 1993 het diploma International Management haalde en vervolgens in 1997 haar Bachelor Economie en Management. Vanaf 1999 is zij werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen. In de breedte geacteerd zowel als pionier en bouwer van de buitenlandse exploitatieactiviteiten als werkzaamheden in het bestuurlijke krachtenveld vanuit een regiodirectie. Sinds 10 jaar actief binnen het NS Stations bedrijf: “Als ‘ondernemer’ binnen de maatschappelijke context is het heerlijk om de tanden in complexe vraagstukken te zetten en concrete resultaten te boeken.

Suzanne woont in Haarlem. Jaren geleden meldde zij zich bij Zangstudio Haarlem en ging aan de slag met privé zangles bij Michel. Vanuit die hoedanigheid heeft zij meegedaan met verschillende projectkoren zoals ‘Kenau de opera’, ‘Cajanus een gigantische opera’, Rossini.nu. “Ik hoefde niet lang na te denken om volmondig ja te zeggen op de vraag of ik toe wilde treden tot het bestuur van de Stichting. Niet alleen de passie en bevlogenheid van Michel (en destijds gezamenlijk met Petra Ehrismann) blijft aanstekelijk maar ook de deskundigheid, jarenlange ervaring en vakmanschap om te creëren en thema’s over het voetlicht te brengen spreekt tot de verbeelding. Het doel wat de stichting nastreeft onderschrijf ik van harte en daarom zet ik mijn persoonlijke en professionele ervaring, netwerk en talenten met plezier en van harte in”.