Zangstudio Haarlem is een initiatief van Petra Ehrismann en Michel Poels, beiden professionele musici die hun sporen als zangpedagoog en uitvoerend musicus reeds lang verdiend hebben. Sinds 10 mei 2012 is een groot deel van de activiteiten zoals projectkoren, muziektheaterproducties en cursussen, ondergebracht bij Stichting Zangstudio Haarlem. (klik voor meer info)

Petra Ehrismann is geboren in Zwitserland. Na de middelbare school begon zij haar studie dwarsfluit aan de Musikhochschule Winterthur-Zürich, waar ze in 1996 met onderscheiding afstudeerde. Zij is actief geweest op het gebied van zowel orkestspel als kamermuziek en is negen jaar lang verbonden geweest als dwarsfluitlerares aan de Jugendmusikschule Winterthur.

Daarnaast hield zij zich ook al geruime tijd bezig met haar tweede instrument, de stem. Ze begon zangles te nemen en werkte zes jaar lang als assistente bij een kinder- en jeugdkoor, zong in verschillende professionele koren (o.a. Basler Madrigalisten, Schweizer Kammerchor) en trad regelmatig als soliste op.

In 2001 begon zij haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Paula de Wit. Later studeerde ze bij Pierre Mak, bij wie zij in juni 2006 haar diploma behaalde. Ze volgde meerdere masterclassen en sinds 2006 regelmatig privélessen bij Margreet Honig. Tegenwoordig laat ze zich ook af en toe door Sarah Castle in Manchester coachen.

Ze werkt als freelance zangeres, zowel solistisch in muziektheater en oratorium als ook bij ensembles als Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerkoor. Aan het Vocaallab Nederland, een werkplaats voor hedendaagse vokaalmuziek, verleent ze met regelmaat haar medewerking. Bovendien is ze lid van het in 2005 opgerichte vokaalkwartet Quatre Bouches.

Ze heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd op het gebied van les geven in haar privé-praktijk en op muziekscholen en is sinds september 2010 dirigente van het vrouwenkoor Kippevel in Haarlem.

Klik hier om naar de website van Petra Ehrismann te gaan.

Michel Poels  De bariton Michel Poels (Nijmegen, 1968) studeerde zang aan het toenmalige Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en studeert koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Hij volgde privélessen bij de bas Pieter van de Berg. Ook volgde hij masterclasses van o.a. Udo Reinemann en Margreet Honig. Momenteel wordt Michel gecoached door Ronald Klekamp.

In 1994 won Michel het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie.  In 1997 werd tijdens de finale van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie een positief advies gegeven.

Van 1999 tot medio 2013 maakte Michel deel uit van diverse ensembles, waaronder het Koor Nieuwe Muziek, Cappella Amsterdam en Compagnie Bischoff. Op dit moment behoort Michel tot de vaste bezetting van vocaal kwartet Quatre Bouches en zingt hij regelmatig bij het Vocalconsort Berlin.

Michel Poels is een veel gevraagd zanger in muziektheaterproducties en heeft de meeste grote oratoriumwerken op zijn naam staan. Hij werkte samen met dirigenten als James Wood, MaNoj Kamps, Daniël Reuss, Emilio Pomario, Peter Eötvös en Karel Valter en zong op festivals van internationale betekenis zoals November Music, Musica Sacra, Grachtenfestival en Musicmonat Basel.

In september 2013 zong Michel de titelrol in het in de pers bejubelde oratorium Luther van Boudewijn Tarenskeen (regie: Paul Koek), dat haar première beleefde op 22 september, tijdens Musica Sacra en hernomen werd in 2014 o.a. tijdens Novembermusic. In juni 2016 zong hij de première van kameropera Et Cetera van Marina Khorkova met Ensemble TaG te Winterthur (regie:Ekaterina Vasileva). IN juni van 2017 zal Michel wederom samenwerken met Ekaterina Vasileva bij het opzetten van een nieuw laboratorium voor eigentijdse opera in Moskou.

Samen met zijn partner Petra Ehrismann richtte hij Zangstudio Haarlem op, een organisatie die zich richt op de samenwerking tussen professionals en amateurs in de regie Zuid-Kennemerland. (www.zangstudiohaarlem.nl) In maart 2014 ging hun eerste muziektheaterstuk Kenau de Opera in première in de Lichtfabriek te Haarlem. Op 16 maart 2017 beleeftde Cajanus – een gigantische opera haar première in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, met muziek van Egon Kracht.  Michel nam de titelrol voor zijn rekening. Deze productie wordt zeer waarschijnlijk hernomen in 2019 in Kajaani (Finland) en Tallinn (Estland).

Michel studeert momenteel voor zijn Master of Music Koordirectie bij Rob Vermeulen aan de HKU te Utrecht.

Klik hier om naar de website van Michel Poels te gaan.