CAJANUS – een gigantische opera

Haarlem_Bavo

Wegens overmatige belangstelling voor het CAJANUS-projectkoor, is er voor sopranen en alten op dit moment een wachtlijst.

Op 16 maart 2017 gaat in de Grote of St. Bavokerk CAJANUS – een gigantische opera in première, het nieuwe opera spektakel van Zangstudio Haarlem. De regie is in handen van de internationaal opererende muziektheaterregisseur Vincent van den Elshout.Vincent
De opera wordt gecomponeerd door  contrabassist, componist en theatermaker Egon Kracht. Een week lang zal in het centrum van Haarlem, de Grote of St. Bavokerk  het decor zijn van deze groots opgezette opera, waarin zo’n 100 zangers, professionele solisten, mimespelers, acteurs, balletdansers en musici zullen schitteren. Zangstudio Haarlem realiseert hiermee, drie jaar na dato, een waardig opvolger van de succesvoorstelling Kenau de Opera.

Wie was Cajanus?

De in 1704 geboren Finse reus Daniël Cajanus, trok zijn leven lang door Europa om zichzelf tentoon te stellen in vorstenhuizen, op jaarmarkten en in Menageries. Via omzwervingen in Parijs, Engeland en Amsterdam belandde hij uiteindelijk in Haarlem in het Proveniershuis waar hij zich inkocht.  Hetty Heyting schrijft een aangrijpend maar even humoristisch libretto over een man die meer was dan zijn downloadlengte en onthult daarmee de tragiek van de 2.5 meter lange Mynheer Cajanus die in wezen zijn leven lang op de vlucht was voor zijn eigen lichaam.

Het verhaal

Cajanus ligt in zijn op maat gemaakte bed een heeft pijn in zijn botten. Zijn vriend Roelof Sweris haalt de dokter erbij. Door een dubbele dosis medicijnen glijdt hij weg in een roes. Visioenen en flarden uit zijn leven spelen hem parten. Zijn overleden moeder Anna verschijnt aan zijn bed en hij tuimelt van de ene herinnering in de andere.  We zien hoe hij als jongeman in Finland zijn vriendinnetje per ongeluk bezeerde, waarop hij besloot te gaan reizen. We zien hem tentoongesteld tussen de dieren in de Menagerie te Amsterdam en naast de dwerg Wybrand Lolkes. Wanneer Cajanus uiteindelijk door de medicijnen niet meer weet of dingen werkelijkheid zijn of verbeelding, onthult hij per ongeluk het geheim dat hij al zijn hele leven met zich meedraagt. Opnieuw verschijnt Cajanus’ moeder aan het bed.  Hij komt hem halen, maar Cajanus kan niet meer lopen. Moeder stelt hem gerust; zijn lichaam hoeft hij nu niet meer mee te nemen. In de epiloog vechten wetenschappers om zijn botten. Maar hoe kan dat? Cajanus had zo aangedrongen op een anoniem graf in de St. Bavokerk!

Deelname aan het projectkoor

Voor dit operaspektakel wordt een projectkoor samengesteld van zo’n 70 zangers. Het aandeel voor het koor in de opera is aanzienlijk. Alle stemtypen zijn welkom. Het projectkoor speelt bijvoorbeeld de menigte die naar de begrafenis komt, de wetenschappers, publiek in de menagerie, bezoekers van Café Blaauw Jan. Het koor zal niet altijd in zijn geheel worden ingezet, maar er zullen regelmatig kleinere groepen worden samengesteld. Ook worden de kleinere rollen gezongen door gevorderde amateurzangers. Hiervoor worden audities gehouden. Voor het grote koor hoef je geen auditie te doen. Wel wordt bij zangers die niet bekend zijn bij Zangstudio Haarlem, in het begin van de repetitieperiode gekeken of je voldoende mee kan komen.

Er wordt van april 2016 t/m maart 2017 gerepeteerd op woensdagen en zaterdagen in de Kerk van Jezus Christus te Haarlem (Schalkwijk). Deze locatie is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid. In het begin wordt er ongeveer 1x per 14 dagen gerepeteerd. Naarmate de première nadert, intensiveert het repetitieschema. Op zondag 12 maart heb je de hele dag repetitiedag in de St. Bavokerk. Daarna heb je iedere avond voorstelling t/m zaterdag 18 maart en heb je zondagmiddag 19 maart matineevoorstelling. Naast de voorstellingen zing je op Korenlint, en tijdens activiteiten voor wat betreft de randprogrammering, zoals tentoonstellingen en lezingen, begin 2017.

Op basis van onze ervaringen bij Kenau de Opera, hebben wij geleerd dat de fysieke zwaarte van zo een project sommigen parten kan gaan spelen en hiermee zullen wij zoveel mogelijk rekening houden, zoals gezegd met name door vaker kleinere groepen te vormen.

Deelname aan Cajanus – een gigantische opera kost  €  125,00

Download hier het aanmeldingsformulier

Download hier het repetitieschema voor het koor

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.