FGL_0713In 2011 organiseerde Zangstudio Haarlem een workshop voor individuele (amateur)zang in Marmonfosse, in de prachtige hart van de Vogezen. Deze intensieve cursus met maximaal 8 deelnemers bestond uit een gezamenlijke warming up in de ochtend, waarna iedereen per dag twee individuele lessen kreeg van 45 minuten. De lessen werden gegeven door 3 verschillende zangdocenten en een pianiste. De cursus is afgesloten met een slotconcert.

De warming-up bestond uit verschillende neven-disciplines voor zangers zoals mime, yoga en ademtechniek. Dit stelt leerlingen in de gelegenheid om die aspecten uit te kiezen waar ze FGL_0809zelf het meeste aan hebben, maar ook om verbanden te zien tussen de verschillende disciplines en hun relaties met zang.

Zo een intensieve zangcursus, waarbij de maaltijden ook nog eens gezamenlijk zijn, is uitermate geschikt om met elkaar te filosoferen over muziek, over zangtechniek of interpretatie, een belangrijk deel van de ontwikkeling van een zanger waar in de reguliere lessen, door het jaar heen, vaak geen tijd voor is.