FGL_0786Van 17 t/m 24 juli 2010 organiseerde Zangstudio Haarlem een workshop voor individuele (amateur)zang in Putanges-pont-Ecrepin, in de prachtige omgeving van Normandië. Deze intensieve cursus met maximaal 8 deelnemers bestond uit een gezamenlijke warming up in de ochtend, waarna iedereen per dag twee individuele lessen kreeg van 45 minuten. De lessen werden gegeven door 3 verschillende zangdocenten en een pianiste. De cursus is afgesloten met een slotconcert.FGL_0969
De warming up bestond uit verschillende ‘neven’disciplines voor zangers zoals mime, yoga en ademtechniek. Dit stelt leerlingen in de gelegenheid om die aspecten uit te kiezen waar ze zelf het meeste aan hebben, maar ook om verbanden te zien tussen de verschillende discplines en hun relaties met zang.

Zo een intensieve zangcursus, waarbij de maaltijden ook nog eens gezamenlijk zijn, is uitermate geschikt om met elkaar te filosoferen over muziek, FGL_0713over zangtechniek of interpretatie, een belangrijk deel van de ontwikkeling van een zanger waar in de reguliere lessen, door het jaar heen, vaak geen tijd voor is.